Sjokolade mousse

Sjokolade mousse

‎Hva kan være mer deilig enn en glass skål med dekadent sjokolade mousse toppet med frukt og en stjerne med pisket krem til dessert etter et tilfredsstillende måltid?‎

‎Den kremmete teksturen gleder alle paletter – fra den mest kultiverte smakeren helt ned til babyen som sitter i en barnestolen.‎

‎Bli kjent med denne elskede desserten litt bedre med disse morsomme fakta:‎

  • Mousse uttales "mus" (elg på engelsk). Selv om det åpenbart ikke er på noen måte forbundet med dyret.‎
  • ‎Franskmennene, elskere av kulinarisk undring, var først ute med å oppdage mousse. Det er faktisk et fransk ord som betyr "skum".
  • ‎"Mousse au chocolat" er fransk for sjokolademousse.‎
  • ‎USA ble først kjent med sjokolademousse på en matutstilling holdt i Madison Square Garden i New York City i 1892.‎
  • ‎Det ble mer populært blant publikum på 1930-tallet, da sjokoladepuddingblandinger begynte å bli populære.‎
  • ‎Dessertmousser ble ikke oppfunnet før, selv om salte mousses allerede hadde eksistert i et århundre.
  • ‎En mousse er en vakkert balansert ting. Det er luftig, og likevel er det rikt på smak. ‎‎

Det er tre nøkkelkomponenter som gir en god mousse.‎‎ ‎‎

  1. ‎ ‎‎ ‎‎Først er basen, som også gir sjokoladesmaken.‎‎ 
  2. ‎ ‎‎ ‎‎For det andre er det en bindemiddel, for eksempel gelatin.‎‎ ‎
  3. Til slutt trenger en mousse en luftfilter som bankede eggehviter. Dette suspenderer luftbobler i blandingen og skaper riktig fluffy tekstur.‎
  • ‎Pisket krem kan erstattes av eggehviter i en mousse oppskrift.‎
  • ‎Varm eller kald, mousse kan klemmes gjennom sprøytepose eller rør for å lage vakre hors d'oeuvres.‎
  • ‎Sjokolade dessertmousses kan garneres med frukt, søte sauser eller pisket krem.‎
  • ‎For å dekorere mousse kan flak av sjokolade eller mynteblader være kunstnerisk arrangert på toppen. Dette gir kontrast i smak så vel som tekstur til desserten.‎
  • ‎I 1977 skapte New York-kokken Michel Fitoussi en hvit sjokolademousse, som i en periode var veldig populær, men mørk sjokolade forblir det klassiske valget.‎
  • ‎Mousse er best når den er laget med en elektrisk mikser. Det er vanskelig å skape riktig egghvite konsistens ved håndblanding.‎
  • ‎Avhengig av metoden som brukes til å lage mousse, kan den variere i tekstur fra lys og fluffy til kremaktig og tykk.‎
  • ‎Et mangfoldig utvalg av smaker kan legges til sjokolademousse for å skape variasjon. Prøv peppermynte-, appelsin- eller kaffeekstrakter til din dekadente sjokoladedessert.‎
  • ‎Chocolate Mousse kan fryses og blir da en veldig smakfull iskrem.‎
  • ‎Sjokolade har mange kreftbekjempende antioksidanter – det gjør sjokolademousse til helsekost?‎
  • ‎Nasjonal sjokolademoussedag er 3.‎ april

Fløyelsaktig sjokolademousse er en stilig dessert som tar minimal tid og kunnskap å forberede, men det er så vakkert at det ser ut som en vanskelig og tidkrevende luksus. Det er et utmerket valg for en helg dessert med familien eller et elegant middagsselskap. Det appellerer til alle – hvem kan motstå sjokoladekremen?‎

Vi i Viken Mathus serverer sjokolademousse kake på en av våre Nyttårs menyer som vi tilbyr som catering i Oslo, Bærum, Asker og Drammen på nyttårsaften.