Focaccia brød er av gammel opprinnelse og sporene tilbake til det andre århundre f.Kr. Fønikerne, kartagerne og grekerne oppfant dette brødet, laget med korn som bygg, rug, hirse. Navnet på focaccia kommer fra det latinske "fokuset", som er "kokt i brann".
Focaccia ble tilbudt til gudene av latinerne og konsumert sammen med vin i bryllup, i renessansen. I dag betyr focaccia å tenke på den italienske region skaperen av de virkelige legendene, Liguria, som med sine mange typer Focaccia har etablert seg i den gastronomiske verden.
I Genova i 1500 var forbruket av enkel focaccia med olje kjent og utbredt også i kirker, spesielt under bryllup, på tidspunktet for parets velsignelse og under begravelser.
Hvert øyeblikk har sin Focaccia
Mange italienere bruker det til frokosten, med smaker av krydret olivenolje og salt eller drenket med "caffelatte" gir det en spesiell følelse. I Genova gir mødre barn et lite stykke Focaccia å spise fordi det stimulerer tannkjøttet.
Det er rett og slett en brøddeig krydret med en betydelig mengde fett som består av olivenolje, smør eller smult. Basen av focaccia brøddeigen kan videre berikes med urter, løk, bacon, oliven, nøtter, etc.
Det kan kombineres med kokte grønnsaker eller salat, for å "redusere" salt og kalorier og øke metthets indeksen, og gi et akseptabelt måltid når det gjelder kalorier. Den klassiske pannen der focaccia er tilberedt kalles "lama (blad)", en stor rektangulær form med svært lave kanter; hjemme kan en enkel panne til pizza brukes og å steke det i en vedovn ville være perfekt.
Smak fra Middelhavet
I Italia er det flere byer og regioner som spesialiserer seg på produksjon av focaccia: Liguria er definitivt regionen med mer tradisjon fra dette synspunktet. De to mest kjente er uttrykkene til den liguriske focaccia er den som er laget i Genova, etterfulgt av Recco-osten. Gjennom Liguria tilbyr hvert bakeri focaccia (fugassa) og sine egne forskjellige varianter.
Genoa hevder forfatterskap av Focaccia-brødet laget med en brøddeig som ikke er høyere enn 2 cm, krydret med olivenolje og beriket med steinsalt, urter og andre ingredienser som løk eller oliven. Recco focaccia er laget av en ikke surdeig som er veldig tynn og fylt med fersk ost (som crescenza), lukket igjen og deretter stekt.
I Sør-Italia og spesielt i Puglia er focaccia smaksatt på flere måter: med ekstra jomfru oliven olje, oliven pom olje eller olivenolje. Egenheten ved Apulian focaccia er tilstedeværelsen av kirsebær tomater, som bringer den nærmere pizzaen som en slags krydder, og bruker kokte poteter i deigen, noe som gjør den mykere og gir den en spesiell smak.
Vi i Viken Mathus har utviklet vårt eget focaccia brød som er blitt et av våre signatur produkter som gratis følger med alle våre catering produkter som vi leverer i Oslo, Bærum, Asker og Drammen sammen med et av våre andre signatur produkter nemlig Aioli (hvitløk majones).